Biografi
Spänningsmakare och de blågula fenomens skildrare.
En sann entertainer, både i verkligheten och i tryckt form.
Och alltid med en räv bakom örat.
Sju decennier och över 50 titlar. Få svenska författare har haft ett lika långt och produktivt författarskap som Jan-Olof Ekholm.
Som nybliven journalist på lokaltidningen Avesta-Posten, nära hembyn Grytnäs i Dalarna, debuterade han som författare 1958 med två barnböcker om Ditt och Datt, en katt respektive tax och alla deras vänner i staden Måfå. De följdes av en serie på fyra böcker om Fröken Stål, den pensionerade lärarinnan som är alla bovars skräck, samt ”Hurra för Ludvig Lurifax”; en älskad berättelse om den emellanåt knepiga vänskapen mellan en kyckling och en räv.
1968 tog Jan-Olof Ekholm steget från barnboksförfattare till kriminalförfattare. I hans första pusseldeckare, ”Sista resan – mord!”, får vi stifta bekantskap med journalisten och antihjälten Göran Sandahl som skulle bli en återkommande huvudperson i Ekholms deckare under många år. En senare återkommande huvudperson är lantbrevbäraren Ingemar Svensson, som introducerades i Sörjd och saknad från 1990.
Ett genomgående karakteristiskt drag i Jan-Olof Ekholms deckare är att de utspelas i småstadsmiljö (gärna med en stor portion vänskapskorruption) och inte räds humoristiska inslag och ordvitsar. Även om Jan-Olof Ekholms deckare ofta benämns som pusseldeckare har de ofta ett mer eller mindre öppet slut. Det är inte alltid självklart vem mördaren är.
1974 valdes Jan-Olof Ekholm in i Svenska Deckarakademin. Där blev han kvar som uppskattad medlem ända fram till sin död.
På outgrundliga vägar upptäcktes barnboken om Ludvig Lurifax av Sovjetunionen i början av 1980-talet. Initialt helt utan Jan-Olof Ekholms vetskap översattes boken och blev en enorm succé, så till den grad att sagan om räven även blev musikal, tv-film, LP-skiva och radioteater.
Under 1980- och 1990-talet var Jan-Olof Ekholm som allra mest produktiv. De underfundiga pusseldeckarna avlöste varandra i snabb takt. Flertalet av titlarna översattes till danska, tyska, franska och norska. För den sanna berättelsen om ”Mälarmördaren” tilldelades han 1979 Svenska Deckarakademins pris för bästa faktabok.
I början av 2000-talet var det dags för den ständigt nyfikne Jan-Olof Ekholm att prova på en ny genre: läsa lätt-böcker för ungdomar. Det blev sammanlagt tio läsa lätt-böcker och för dessa fick Ekholm barnkulturpriset Temmelburken, som årligen delades ut vid Bokmässan i Göteborg. Dessutom gjorde Ekholm comeback som barnboksförfattare, inspirerad av sitt första barnbarn.
Läsa lätt-boken ”Det löser sig, grabben” från 2009 kom att bli Jan-Olof Ekholms sista bok. Men intresset för hans utgivningar har inte minskat. Snarare tvärtom. Den ständige Ludvig Lurifax har fått nytt liv i Ryssland och dess grannländer, när generationen som växte upp med Ekholms räv nu vill föra berättelsen vidare till sina barn. Idag betraktas Ludvig Lurifax som något av en barnboksklassiker i det stora landet i öst.
Samtidigt, på hemmaplan, har böckerna om Fröken Stål återutgivits. Under 2021 och 2022 har även ett stort antal av Ekholms 70 och 80-talsdeckare släppts som ljud- och e-böcker av Egmont, Modernista och Vibery.
Jan-Olof Ekholm somnade in i Nockeby, Bromma, 14 januari 2020. Han saknas och älskas av hustrun Inga-Lill, sonen Jan, svärdottern Thom och barnbarnen April och May.
För förfrågningar om Jan-Olof Ekholms utgivningar och författarskap, vänligen kontakta hans son Jan Ekholm på epostadress ekholm.jp(at)gmail.com